Plemená psov

Svätobernardský pes: Majestátny ochranca s nežným srdcom

Svätobernardský pes: Majestátny ochranca s nežným srdcom

Svätobernardský pes, často prezývaný „barry“, je jedno z najväčších a najznámejších plemien psov na svete. Tento majestátny pes s mohutnou postavou a láskavým výrazom v očiach je známy svojou oddanosťou, trpezlivosťou a ochranárskou povahou. Pôvodne vyšľachtený ako záchranársky pes v zasnežených Alpách, dnes je svätobernardský pes obľúbeným rodinným spoločníkom a verným priateľom.

História a pôvodné využitie plemena:

História svätobernardského psa siaha až do 11. storočia, kedy mnísi v hospici Veľkého svätého Bernarda vo švajčiarskych Alpách začali chovať tieto veľké psy na ochranu a záchranu pútnikov a cestovateľov, ktorí sa stratili alebo uviazli v snehových búrkach. Vďaka svojej vynikajúcej orientácii, sile a húževnatosti sa svätobernardské psy stali legendárnymi záchranármi, ktorí zachránili nespočetné množstvo životov.

Popularita a rozšírenie v súčasnosti:

Dnes je svätobernardský pes obľúbeným rodinným psom po celom svete. Je cenený pre svoju pokojnú a priateľskú povahu, lásku k deťom a oddanosť svojej rodine. Svätobernardský pes je tiež obľúbeným účastníkom výstav a súťaží, kde sa prezentuje jeho majestátny vzhľad a výborná povaha. Napriek svojej veľkosti a sile je to pes s nežným srdcom, ktorý si rýchlo získa priazeň každého, kto ho stretne.

Pozrite si tiež: Taliansky chrt: Elegantný spoločník s bohatou históriou

Vzhľad a štandard plemena: Majestátny obor s harmonickými proporciami

Svätobernardský pes je impozantný pes, ktorý okamžite upúta pozornosť svojou veľkosťou a mohutnou postavou. Jeho vzhľad je však harmonický a vyvážený, odrážajúci jeho pôvodné využitie ako záchranársky pes v náročných horských podmienkach.

Veľkosť a hmotnosť:

Svätobernardský pes patrí medzi obrie plemená. Psy dosahujú výšku v kohútiku 70-90 cm a sučky 65-80 cm. Hmotnosť sa pohybuje od 55 do 90 kg, pričom niektoré jedince môžu vážiť aj viac.

Tvar hlavy, uší a očí:

  • Hlava: Masívna, široká a impozantná, s výrazným stopom (prechodom medzi čelom a ňufákom).
  • Uši: Stredne veľké, trojuholníkové, ovisnuté a vysoko nasadené.
  • Oči: Stredne veľké, tmavohnedé, s priateľským a inteligentným výrazom.

Srsť a farby:

Svätobernardské psy sa vyskytujú v dvoch variantoch srsti:

  • Krátka srsť: Hustá, hladká a priliehavá, s hustou podsadou, ktorá chráni psa pred chladom.
  • Dlhá srsť: Hustá, mierne zvlnená, s bohatou podsadou a výraznými zástavami (dlhšou srsťou) na ušiach, krku, chvoste a zadných nohách.

Farba srsti je typicky biela s červenohnedými až mahagónovými znakmi rôznej veľkosti a intenzity. Znaky sa zvyčajne nachádzajú na hlave, ušiach, chrbte a koreni chvosta.

Pohyb a postoj:

Pohyb svätobernardského psa je silný, plynulý a vyrovnaný. Napriek svojej veľkosti sa pohybuje s prekvapujúcou ľahkosťou a eleganciou. V postoji by mal byť pes sebavedomý, s hrdým držaním tela a hlavou nesenou vysoko.

Celkový vzhľad svätobernardského psa vyžaruje silu, pokoj a dôstojnosť. Je to pes, ktorý vzbudzuje rešpekt a zároveň dôveru.

Svätobernardský pes je impozantný pes, ktorý okamžite upúta pozornosť svojou veľkosťou a mohutnou postavou.
Svätobernardský pes je impozantný pes, ktorý okamžite upúta pozornosť svojou veľkosťou a mohutnou postavou.

Povaha a temperament: Nežný obor s láskavým srdcom

Svätobernardský pes je známy svojou priateľskou, pokojnou a trpezlivou povahou. Je to oddaný spoločník, ktorý miluje svoju rodinu a je vždy pripravený ju ochrániť.

Všeobecné charakteristiky:

  • Priateľský: Svätobernardský pes je veľmi priateľský a spoločenský, rád sa stretáva s novými ľuďmi a zvieratami.
  • Trpezlivý: Je známy svojou trpezlivosťou, najmä voči deťom. Znesie aj ich nešikovné zaobchádzanie a rád sa s nimi hrá.
  • Pokojný: Svätobernardský pes je väčšinou pokojný a vyrovnaný, ale dokáže byť aj hravý a energický, najmä keď je mladší.

Vzťah k rodine a deťom:

  • Láskavý: Svätobernardský pes je veľmi láskavý a nežný k svojej rodine. Rád sa túli a užíva si spoločnosť svojich blízkych.
  • Ochranársky: Má silný ochranársky inštinkt a bude vždy stáť na strane svojej rodiny. Je to skvelý strážny pes, ktorý vás upozorní na prípadné nebezpečenstvo.

Vzťah k iným zvieratám:

  • Tolerantný: Svätobernardský pes je zvyčajne tolerantný k iným zvieratám, najmä ak je s nimi od malička socializovaný.
  • Spoločenský: Rád sa hrá s inými psami a môže si vytvoriť aj blízke priateľstvá s inými domácimi zvieratami.

Aktivita a energia:

  • Mierna aktivita: Svätobernardský pes nie je hyperaktívny, ale potrebuje pravidelný pohyb a aktivitu, aby si udržal dobrú kondíciu a zdravie.
  • Pravidelné prechádzky: Denné prechádzky sú pre neho nevyhnutnosťou, ale nepotrebuje dlhé a náročné túry.
  • Primeraná záťaž: Dbajte na to, aby ste svojho psa nepreťažovali, najmä v horúcich dňoch, pretože môže byť náchylný na prehriatie.

Inteligencia a trénovateľnosť:

  • Inteligentný: Svätobernardský pes je inteligentný a rýchlo sa učí, ale môže byť aj tvrdohlavý.
  • Dôslednosť: Pri výcviku je dôležitá dôslednosť, trpezlivosť a pozitívna motivácia.
  • Včasná socializácia: Je dôležité začať so socializáciou a výcvikom už v ranom veku, aby sa predišlo problémom so správaním.

Pozrite si tiež: Americký kokeršpaniel: Váš sprievodca týmto pôvabným plemenom

Starostlivosť a výchova: Kľúč k dlhému a šťastnému životu vášho svätobernarda

Svätobernardský pes, napriek svojej veľkosti a mohutnosti, nie je náročný na starostlivosť. Avšak, ako každé plemeno, má špecifické potreby, ktoré je potrebné rešpektovať a zabezpečiť mu tak dlhý a zdravý život.

Potreba pohybu a aktivity:

  • Pravidelné prechádzky: Svätobernardský pes potrebuje pravidelný pohyb, aby si udržal dobrú kondíciu a zdravie. Denné prechádzky sú nevyhnutnosťou, ale nemali by byť príliš dlhé a namáhavé, najmä v horúčavách. Vhodné sú kratšie prechádzky v tempe, ktoré vyhovuje vášmu psovi.
  • Primeraná záťaž: Dôležité je prispôsobiť aktivitu veku a zdravotnému stavu psa. Mladí psi majú viac energie a potrebujú viac pohybu ako starší jedinci. Vždy dbajte na to, aby pes nebol preťažený.
  • Hry a aktivity: Svätobernardské psy sú inteligentné a rady sa učia nové veci. Zapojte ich do rôznych aktivít, ako sú napríklad hľadanie predmetov, poslušnosť alebo agility.

Starostlivosť o srsť:

  • Pravidelné česanie: Srsť svätobernardského psa, či už krátka alebo dlhá, vyžaduje pravidelné česanie, aby sa predišlo tvorbe chumáčov a udržala sa čistá. Krátku srsť stačí česať raz týždenne, zatiaľ čo dlhú srsť treba česať častejšie, ideálne každý druhý deň.
  • Sezónne pĺznutie: Svätobernardské psy pĺznu dvakrát ročne, na jar a na jeseň. Počas týchto období je potrebné česať ich častejšie, aby sa odstránili uvoľnené chlpy a predišlo sa ich vypadávaniu po celom dome.

Výživa a kŕmenie:

  • Kvalitné krmivo pre veľké plemená: Svätobernardský pes potrebuje kvalitné krmivo, ktoré je špeciálne vyvinuté pre potreby veľkých plemien. Dôležité je vybrať krmivo s vyváženým pomerom živín, vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie kĺbov, kostí a svalov.
  • Správne dávkovanie: Dávkovanie krmiva prispôsobte veku, hmotnosti a aktivite vášho psa. Prekrmovanie môže viesť k obezite a zdravotným problémom.

Výcvik a socializácia:

  • Dôležitosť včasnej socializácie: Už od šteniatka je dôležité socializovať svätobernardského psa, aby sa naučil správne reagovať na rôzne situácie, ľudí a zvieratá. Pravidelný kontakt s inými psami a ľuďmi mu pomôže vyrásť v vyrovnaného a spoločenského psa.
  • Pozitívna motivácia: Pri výcviku používajte pozitívne metódy, ako sú pochvaly, hry a odmeny. Svätobernardské psy sú citlivé a reagujú najlepšie na láskavý a trpezlivý prístup.
  • Dôslednosť: Buďte dôslední vo svojich požiadavkách a očakávaniach. Svätobernardský pes potrebuje jasné pravidlá a hranice, aby sa cítil bezpečne a vedel, čo sa od neho očakáva.
Svätobernardský pes potrebuje pravidelný pohyb, aby si udržal dobrú kondíciu a zdravie.
Svätobernardský pes potrebuje pravidelný pohyb, aby si udržal dobrú kondíciu a zdravie.

Zdravie a genetické predispozície: Starostlivosť o zdravie vášho nežného obra

Svätobernardské psy sú vo všeobecnosti zdravé plemeno, ale ako každé veľké plemeno, majú predispozície k určitým zdravotným problémom. Včasná prevencia a pravidelná starostlivosť sú kľúčové pre udržanie ich zdravia a dlhovekosti.

Najčastejšie zdravotné problémy:

  • Dysplázia bedrových kĺbov: Ide o dedičné ochorenie, pri ktorom dochádza k nesprávnemu vývoju bedrových kĺbov. Prejavuje sa bolesťou, krívaním a obmedzenou pohyblivosťou.
  • Torzia (dilatácia) žalúdka: Život ohrozujúci stav, pri ktorom sa žalúdok naplní plynmi a otočí sa okolo svojej osi. Vyžaduje si okamžitý veterinárny zásah.
  • Srdcové ochorenia: Svätobernardské psy môžu byť náchylné na rôzne srdcové ochorenia, ako je dilatačná kardiomyopatia alebo subaortálna stenóza.
  • Entropium a ektropium: Ide o ochorenia očných viečok, pri ktorých sa viečko stáča smerom dovnútra (entropium) alebo von (ektropium).
  • Osteosarkóm: Zhubný nádor kostí, ktorý sa častejšie vyskytuje u veľkých plemien psov.

Preventívne opatrenia a starostlivosť:

  • Pravidelné veterinárne prehliadky: Pravidelné kontroly u veterinára sú dôležité pre včasné odhalenie a liečbu prípadných zdravotných problémov.
  • Očkovanie: Dodržiavajte pravidelný očkovací plán stanovený veterinárom, aby ste chránili svojho psa pred infekčnými chorobami.
  • Odčervenie: Pravidelne odčervujte svojho psa podľa odporúčaní veterinára.
  • Zdravá strava: Kŕmte svojho psa kvalitným krmivom pre veľké plemená, ktoré mu poskytne všetky potrebné živiny. Dbajte na správne dávkovanie, aby ste predišli obezite.
  • Primeraná fyzická aktivita: Zabezpečte svojmu psovi dostatok pohybu, ale vyhýbajte sa nadmernej záťaži, najmä v období rastu.
  • Prevencia torzie žalúdka: Kŕmte psa viackrát denne menšími porciami a vyhnite sa intenzívnej aktivite po jedle.

Priemerná dĺžka života:

Priemerná dĺžka života svätobernardského psa je 8-10 rokov. Pri správnej starostlivosti a prevencii zdravotných problémov sa však môže dožiť aj viac.

Pozrite si tiež: Francúzsky buldog: Šarmantný spoločník s nezameniteľným vzhľadom

Výhody a nevýhody plemena: Pre koho je “barry” ideálny a pre koho nie?

Svätobernardský pes je úžasný spoločník s mnohými pozitívnymi vlastnosťami, ale nie je vhodný pre každého. Pred rozhodnutím, či si zaobstarať tohto nežného obra, je dôležité zvážiť jeho výhody a nevýhody.

Pre koho je svätobernardský pes vhodný:

  • Rodiny s deťmi: Svätobernardský pes je známy svojou láskou k deťom a trpezlivosťou. Je to vynikajúci rodinný pes, ktorý sa rád zapája do hier a aktivít s deťmi.
  • Aktívni ľudia s dostatkom priestoru: Svätobernardský pes potrebuje dostatok pohybu a priestoru na hranie a pohyb. Je vhodný pre aktívnych ľudí, ktorí majú veľký dom alebo záhradu.
  • Ľudia, ktorí hľadajú pokojného a vyrovnaného psa: Svätobernardský pes je známy svojou pokojnou a vyrovnanou povahou. Je to skvelý spoločník pre ľudí, ktorí hľadajú psa, ktorý nebude príliš aktívny a hlučný.
  • Ľudia, ktorí majú radi veľké psy: Ak máte radi veľké psy a ste pripravení na ich špecifické potreby, svätobernardský pes môže byť pre vás ideálnou voľbou.

Pre koho nie je svätobernardský pes vhodný:

  • Ľudia s nedostatkom času: Svätobernardský pes potrebuje veľa pozornosti a starostlivosti. Nie je vhodný pre ľudí, ktorí sú väčšinu dňa mimo domu a nemajú čas venovať sa mu.
  • Ľudia s nedostatkom priestoru: Kvôli svojej veľkosti potrebuje svätobernardský pes dostatok priestoru na pohyb a odpočinok. Nie je vhodný do malých bytov.
  • Ľudia s alergiami: Svätobernardský pes má hustú srsť, ktorá môže spôsobovať problémy alergikom.
  • Ľudia, ktorí nechcú psa s veľkou potrebou slintania: Svätobernardské psy sú známe svojim slintaním, čo môže byť pre niektorých ľudí nepríjemné.

Zvážte všetky tieto faktory predtým, ako sa rozhodnete pre svätobernardského psa. Ak ste pripravení na výzvy a radosti, ktoré so sebou prináša, môže byť pre vás skvelým spoločníkom a verným priateľom.

Zaujímavosti: Svätobernardský pes – hrdina, hviezda a obľúbenec

Svätobernardský pes nie je len veľký a milý pes, ale aj plemeno s bohatou históriou, ktoré sa zapísalo do sŕdc ľudí po celom svete.

Svätobernardský pes v histórii:

  • Záchranárske psy v Alpách: Svätobernardské psy sú známe svojou históriou ako záchranárske psy v zasnežených Alpách. Mnísi v hospici Veľkého svätého Bernarda ich využívali na vyhľadávanie a záchranu stratených alebo zasypaných cestovateľov. Ich vynikajúci čuch, odolnosť voči chladu a schopnosť niesť zásoby robili z nich neoceniteľných pomocníkov.
  • Barry: Najznámejší svätobernardský pes, Barry, sa preslávil záchranou viac ako 40 ľudí v Alpách. Jeho príbeh je dodnes symbolom odvahy a oddanosti.

Slávne svätobernardské psy:

  • Beethoven: Svätobernardský pes Beethoven sa stal hviezdou rovnomennej filmovej série, ktorá si získala srdcia divákov po celom svete.
  • Nana: Svätobernardský pes Nana je ďalšou známou postavou z filmu “Peter Pan”, kde bola vernou opatrovateľkou detí Darlingových.

Svätobernardský pes v populárnej kultúre:

Svätobernardský pes sa objavil v mnohých filmoch, televíznych seriáloch a knihách. Jeho impozantný vzhľad a láskavá povaha z neho robia obľúbenú postavu v populárnej kultúre. Okrem spomínaného Beethovena a Nany sa svätobernardský pes objavil napríklad aj v seriáli “Cujo” alebo vo filme “Heidi”.

Svätobernardský pes je nielen krásny a impozantný pes, ale aj plemeno s bohatou históriou a významným prínosom pre ľudstvo. Jeho príbehy o záchrane životov v Alpách sú inšpiráciou a dôkazom jeho výnimočných schopností a oddanosti.

Záver: Svätobernardský pes – láskavý obor hľadajúci svoj domov

Svätobernardský pes je majestátne a pôsobivé plemeno, ktoré sa vyznačuje svojou veľkou láskavosťou, trpezlivosťou a oddanosťou. Jeho bohatá história ako záchranárskeho psa v Alpách svedčí o jeho inteligencii, sile a vytrvalosti.

Zhrnutie hlavných bodov:

  • Vzhľad: Veľký a mohutný pes s krátkou alebo dlhou srsťou, charakteristickými znakmi a priateľským výrazom.
  • Povaha: Pokojný, trpezlivý, láskavý a oddaný rodinný pes s ochranárskymi inštinktmi.
  • Starostlivosť: Vyžaduje pravidelnú starostlivosť o srsť, dostatok pohybu a kvalitnú stravu pre veľké plemená.
  • Zdravie: Náchylný na niektoré zdravotné problémy, ako je dysplázia bedrových kĺbov alebo torzia žalúdka. Pravidelné veterinárne prehliadky sú nevyhnutné.
  • Vhodný pre: Aktívne rodiny s dostatkom priestoru a času, ktoré hľadajú veľkého a láskavého spoločníka.
  • Nevhodný pre: Ľudí s nedostatkom času a priestoru, alergikov alebo tých, ktorí preferujú menšie plemená.

Odporúčania pre budúcich majiteľov:

Ak uvažujete o svätobernardskom psovi, zvážte nasledovné:

  • Priestor: Uistite sa, že máte dostatok priestoru pre tohto veľkého psa, či už v dome alebo na záhrade.
  • Čas: Svätobernardský pes potrebuje dostatok pohybu, socializácie a výcviku, čo si vyžaduje čas a trpezlivosť.
  • Financie: Chov veľkého psa je finančne náročnejší, najmä čo sa týka krmiva, veterinárnej starostlivosti a výbavy.
  • Starostlivosť o srsť: Buďte pripravení venovať čas pravidelnej starostlivosti o srsť, najmä počas pĺznutia.
  • Zdravotné problémy: Informujte sa o najčastejších zdravotných problémoch plemena a buďte pripravení na prípadné náklady na liečbu.

Ak ste pripravení na tieto výzvy, svätobernardský pes sa môže stať vaším verným spoločníkom, ochrancom a členom rodiny na mnoho rokov.tunesharemore_vert

Dodatočné informácie

Kluby a organizácie pre svätobernardské psy:

Odporúčaná literatúra a filmy:

  • Knihy:
    • “The Saint Bernard” od Joan McDonald Brearley
    • “Saint Bernards: Everything about Purchase, Care, Nutrition, Behavior, and Training” od George Hoppendale
    • “The Complete Saint Bernard” od Anna Katherine Nicholas
  • Filmy:
    • “Beethoven” (1992) a jeho pokračovania – rodinná komédia o svätobernardskom psovi Beethovenovi.
    • “Peter Pan” (1953) – animovaný film od Disneyho, v ktorom vystupuje svätobernardský pes Nana ako opatrovateľka detí Darlingových.

Veríme, že tieto dodatočné informácie vám pomôžu získať komplexný prehľad o plemene svätobernardský pes a uľahčia vám rozhodnutie, či je tento majestátny obor pre vás ten pravý.

...
zdieľania:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *